Hoe verwerk ik Aanvullend Geboorteverlof en/of Betaald Ouderschapsverlof?

De werking van de regelingen is vergelijkbaar, bij Betaald Ouderschapsverlof gebruik je de looncomponenten 'Betaald ouderschapsverlof' en 'Betaald ouderschapsverlof UWV' in dezelfde situaties als hieronder beschreven voor Aanvullend Geboorteverlof. Deze zijn toe te voegen vanaf Augustus/Periode 8. De vergoeding 'Aanvulling uitkering door werkgever' kan bij beiden regelingen gebruikt worden.

Uitkering van het UWV direct aan werknemer
Voeg in de periode waarin dit voorkomt het looncomponent ‘Aanvullend geboorteverlof’ toe aan de werknemer. Zet de instelling ‘Wordt uitkering UWV via werkgever betaald’ op Nee. Zet de instelling ‘Wordt hierdoor een inkomstenvermindering veroorzaakt’ op wat van toepassing is: Ja of Nee. Indien de keuze 'Ja' is, vul bij het looncomponent de juiste hoeveelheid uren en dagen in.

Uitkering van het UWV aan werkgever
Voeg in de periode waarin dit voorkomt het looncomponent ‘Aanvullend geboorteverlof’ toe aan de werknemer. Zet instelling ‘Wordt uitkering UWV via werkgever betaald’ op Ja. Zet instelling ‘Wordt hierdoor een inkomstenvermindering veroorzaakt’ op wat van toepassing is: Ja of Nee. Wanneer je op 'Opslaan' klikt in het wizardmenu van dit looncomponent, wordt automatisch een tweede dienstverband aangemaakt met de naam: ‘UWV Geboorteverlof’. Bij dit dienstverband wordt het periodeloon op 0 gezet, alle niet relevante loonelementen worden verwijderd en de inkomenscode staat op: 31 -Uitkering in het kader van de Ziektewet (ZW) en vrijwillige verzekering Ziektewet.

Bij het dienstverband ‘Standaard’ geef je bij het looncomponent aan, om hoeveel dagen en uren het gaat. Hierdoor wordt het periodeloon verlaagd. Als de werkgever het wil aanvullen, kan dit aanvullend bedrag ingevuld worden in de vergoeding 'Aanvulling uitkering door werkgever'.

In het tweede dienstverband, voer je bij het looncomponent ‘Aanvullend geboorteverlof UWV’, de juiste hoeveelheid dagen en uren in. Het bedrag neem je over van de betaalspecificatie van het UWV.